Gevolgen Onbehandelde Trage Schildklier

Published Feb 19, 23
7 min read

Behandeling voor langzaam schildklier

De schildklier is een kleine vlindervormige klier in het onderste deel van je nek, vlak voor de windpijp (luchtpijp). De schildklier geeft hormonen vrij die bepalen hoe het lichaam energie uit voedsel gebruikt, een proces dat metabolisme wordt genoemd. Als de schildklier niet genoeg van deze belangrijke hormonen produceert, vertraagt deze de normale processen van het lichaam.

Oorzaken

De schildklier is een vlindervormig orgel in je nek dat zich net voor je windpijp (luchtpijp) bevindt. De belangrijkste functie is het produceren van twee hormonen, triiodothyronine en thyroxine, die helpen het metabolisme van het lichaam te reguleren. Deze hormonen regelen de hoeveelheid energie die u gebruikt en uw lichaamstemperatuur en hartslag. Hypothyreoïdie, de meest voorkomende schildklieraandoening, wordt veroorzaakt door de klier die niet voldoende hormonen produceert. Het gebeurt wanneer de hypofyse geen hormoon wordt genoemd dat schildklierstimulerend hormoon naar je schildklier stimuleert om te vertellen dat het meer van de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3) moet maken. Soms reageert de schildklier niet op deze berichten vanwege een probleem met de hypofyse of een hersenstructuur die de hypothalamus wordt genoemd. Dit kan gebeuren als de hypofyse is beschadigd of als er een auto -immuunziekte is. Mensen met auto -immuunziekten die de schildklier beschadigen, zoals de ziekte van Hashimoto, hebben een hoog risico op het ontwikkelen van hypothyreoïdie. Als je deze ziekte hebt, vernietigt je immuunsysteem de cellen in je schildklier, waardoor het moeilijk is om hormonen te produceren.

Schildklierklachten

Schildklierklachten zijn problemen die kunnen optreden wanneer de schildklier niet goed functioneert. De schildklier is een vlindervormige klier die zich in de hals bevindt en verantwoordelijk is voor de productie van hormonen die de stofwisseling, groei en ontwikkeling regelen. Wanneer de schildklier te veel of te weinig hormonen produceert, kunnen verschillende symptomen en klachten optreden. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, gewichtsveranderingen, hartkloppingen, stemmingswisselingen en problemen met de spijsvertering. Er zijn verschillende aandoeningen die schildklierklachten kunnen veroorzaken, zoals hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie, struma en schildklierkanker.

Chirurgie en radioactief jodium kunnen ook uw schildklier beïnvloeden.

Deze behandelingen kunnen uw schildklierhormoonspiegels verlagen, waardoor u hypothyreoïdie hebt. Ze kunnen ook worden gebruikt om hyperthyreoïdie te behandelen, een aandoening waarin de schildklier te veel van de schildklierhormonen T3 en T4 produceert. Een aantal medicijnen kan de productie van schildklierhormoon verstoren. Sommige hiervan zijn amiodaron, interferon alpha, interleukine-2, lithium- en tyrosinekinaseremmers. Schildklierproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door kankers van het hoofd en de nek, de ziekte van Hodgkin en lymfomen. Als u een van deze ziekten heeft, zal uw arts waarschijnlijk schildkliertests bestellen om te zien of uw schildklier goed werkt. Pasgeboren screening wordt meestal ook gedaan bij alle baby's, en artsen zullen hun bloed controleren op schildklierproblemen. Als ze hypothyreoïdie detecteren, wordt de behandeling meestal meteen gestart. Meestal begint uw schildklier opnieuw te werken nadat u een behandeling heeft gekregen. Maar het kan enige tijd duren. Mogelijk moet u dagelijkse schildklierpillen of capsules innemen om de hormonen te vervangen die uw schildklier niet produceert. Mogelijk moet u ook uw arts bezoeken voor regelmatige controles.

Symptomen

De schildklier is een vlindervormig orgel dat zich in de voorkant van je nek bevindt, net boven het strottenhoofd (voicebox) en voor je windpijp (luchtpijp). Het maakt hormonen genaamd triiodothyronine en thyroxine om het metabolisme van het lichaam te beheersen, dat voedsel in energie verandert. Als de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert, vertraagt het metabolisme. Hierdoor kunt u zich moe en koud voelen. Je kunt misschien ook problemen hebben met het verteren of absorberen van de voedingsstoffen van voedsel. Dit kan ertoe leiden dat u aankomt of vaker honger voelt. Sommige mensen met hypothyreoïdie verliezen spieren, waardoor je je zwak of moe kunt voelen. Spierkrampen zijn ook gebruikelijk.

Andere symptomen zijn droge, jeukende huid.

Dit kan worden veroorzaakt door een verandering in hoe de huidcellen werken. Het kan ook een teken zijn van myxedema, een ernstige en levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de huid wordt gezwollen met een opbouw van suiker. Het kan het gezicht, de handen en de voeten beïnvloeden. Uw arts kan een behandeling aanbevelen met een geneesmiddel op recept dat de schildklier helpt meer schildklierhormoon te produceren. U moet bloedtesten hebben om uw niveaus te controleren voor en nadat u met de behandeling is begonnen. Uw arts zal uw dosis indien nodig aanpassen totdat u opnieuw een gezond niveau van schildklierhormoon heeft. In sommige gevallen heeft u mogelijk een auto -immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem uw schildklier aanvalt en vernietigt. De meest voorkomende vorm van auto -immuun schildklierziekte is de ziekte van Hashimoto. Andere vormen van auto -immuun schildklierziekte kunnen worden veroorzaakt door virale infecties en door radiotherapie in het nekgebied. De aandoening treft meestal vrouwen, maar kan ook bij mannen gebeuren. Het komt het meest voor op middelbare leeftijd, maar kan op elk moment optreden. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om een schildklierfunctietest te laten doen om erachter te komen of u hypothyreoïdie hebt. Het kan helpen bij het voorkomen van ernstige complicaties, zoals een miskraam en pre -eclampsie. Baby's geboren met hypothyreoïdie, genaamd aangeboren hypothyreoïdie, worden daarvoor gescreend met behulp van een bloedvlektest wanneer ze 5 dagen oud zijn. Als uw baby een aangeboren hypothyreoïdie heeft, kan dit hun groei en ontwikkeling beïnvloeden.

Behandeling

Behandeling voor langzaam schildklier is bedoeld om de hormoonspiegels weer normaal te brengen. Het helpt mensen ook hun symptomen te beheren en te voorkomen dat ze erger worden. Schildklierhormonen helpen bepalen hoe uw lichaam energie gebruikt, groeien en ontwikkelen. Zonder hen kun je je traag voelen en hebben je problemen met het concentreren. Bovendien houden de hormonen je hart en andere delen van je lichaam goed. Schildklieraandoeningen kunnen ook problemen veroorzaken met uw evenwicht, spijsvertering en huid. Hypothyreoïdie (onderactieve schildklier) komt vaker voor bij vrouwen dan voor mannen en komt vaker voor bij de leeftijd. Het kan worden ontdekt via een bloedtest of nadat de symptomen beginnen. Als de aandoening ernstig is, moet u mogelijk de rest van uw leven medicatie gebruiken. Uw arts zal de beste medicatie voor u kiezen op basis van uw gezondheidsbehoeften en andere factoren. Uw dosis hangt af van hoeveel schildklierhormonen u moet maken. Uw arts zal uw schildklierhormoon en TSH -niveaus regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat u de juiste dosis ontvangt. Je kunt ook kruiden meenemen om je schildklier te helpen beter te werken. Coleus (Coleus Forskohlii) en Guggulu (Commiphora Mukul) zijn twee kruiden die u kunnen helpen uw symptomen te beheren. Ze kunnen echter ook bepaalde medicijnen verstoren. Ze kunnen bijvoorbeeld uw bloeddruk verhogen en kunnen de effectiviteit van sommige geneesmiddelen beïnvloeden die uw bloed verdunnen. Schildklierhormoonvervangingstabletten, Levothyroxine genoemd, zijn het meest voorkomende type behandeling voor langzame schildklier. Ze krijgen dagelijks de thyroxinegehalte in je bloedbaan te verhogen. Deze pillen worden meestal 's ochtends of' s avonds ingenomen. Uw arts begint u in een zeer kleine dosis en verhoogt deze geleidelijk totdat u de juiste dosering krijgt. Uw arts zal uw thyroxinegehalte ten minste eenmaal per 2 tot 3 maanden na het innemen van de pillen volgen. Uw arts zal ook uw gewicht en andere gezondheidsfactoren controleren om te zien of uw schildklierhormoondosering moet worden aangepast. In zeldzame gevallen kan de hypofyse de hormonen die uw schildklier maakt verstoren. Dit wordt aangeboren hypothyreoïdie genoemd en is een ernstige aandoening. Baby's geboren met deze aandoening kunnen moeite hebben om normaal te groeien en te ontwikkelen. Ze kunnen het ook moeilijk hebben met spraak en slikken.

Preventie

De schildklier is een vlindervormige klier die net onder de 'Adam's Apple' in je nek zit. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de energie van het lichaam en vele andere belangrijke functies. Een langzame schildklier (hypothyreoïdie) is een veel voorkomend probleem dat levensbedreigend kan zijn. De schildklier creëert twee hormonen die de snelheid van het metabolisme in het lichaam regelen: triiodothyronine en thyroxine. Het lichaam kan niet genoeg van deze hormonen maken als de schildklier niet goed werkt.

More from Gezond eten, Dietist

Navigation

Home

Latest Posts

Permanente Make Up Wilrijk

Published Sep 27, 23
7 min read

Permanente Make Up Ogen Nazorg

Published Sep 27, 23
7 min read

Permanente Make Up Ogen Wilrijk

Published Sep 27, 23
3 min read